Louisa County High School


Mineral, VA Completed 2015
Project Highlights
  • Louisa County Public Schools
  • 273,000 sf, 1,750 students
  • New Construction
  • Fast track
  • FEMA funding
  • Extensive CTE spaces
  • Professional grade theater
Awards
  • 2016 Best New High School, Association for Learning Environments (A4LE), Southeast Region

Rebuilding the Future.

Following a devastating 5.8 magnitude earthquake that both figuratively and literally shook the County, the Louisa community was left with an unusable high school facility. Within days, there was an extraordinary partnership between the school system and the County Board of Supervisors. This united leadership team worked with Commonwealth and Federal officials to plan the remaining school year with substantially reduced facilities.

G+P’s decades of high school experience allowed us to partner with Louisa County Public Schools and the community on this fast track, high profile project. We were able to bring tried and tested solutions, carefully adapted to give Louisa a school that feels uniquely its own. The design for the County’s only high school goes beyond replacing what was lost, providing students with new features for college and career readiness.

The design addresses the evolving needs of today’s learner. The new school features dynamic, student-centered educational spaces that combine traditional classroom features with breakout spaces for collaborative, technology-enhanced, and project-based learning. The school’s Career and Technical Education spaces support contemporary models of teaching and facilitate learning by providing authentic, “real-world” experiences in fields such as music, arts, science, nursing, culinary arts, horticulture, veterinary science, automotive maintenance, and construction.

The school’s performing arts spaces and athletic facilities provide students and the community with extracurricular opportunities far beyond those typical of a high school.

The new school also features an expansive dining space which flows out to the exterior courtyard. The space allows students to gather and socialize. These large gathering spaces are thoughtfully separated from the academic wings, allowing community access.